Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Astronomie - observatii si experiente personale

Creat de Dreamy, 23 Noiembrie 2006, 13:36:05

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Dreamy

Cu ceva timp in urma mi s-a sugerat ca ar fi bine sa deschid un topic despre observatii astronomice, intre timp am uitat.....insa cum niciodata nu e prea tarziu...iata-l!!!!

Deci va invit sa va expuneti experientele vostre in domeniul Astronomiei.
De exemplu:
Cunosteti constelatiile?
Ati avut privilegiul sa vedeti inelele lui Saturn?
Si  multe altele legate de domeniul astronomic.

Ca sa va fac o introducere va las link-ul spre Observatorul Astronomic pentru a va putea face o idee cam ce spectacol astronomic ne ofera luna Noiembrie(ce a mai ramas din ea).

http://www.astro-urseanu.ro/calendar_noiembrie.html

Cu ocazia asta va mai atasez o fotografie cu Luna, facuta de mine prin telescop.


DepthOfField

Auzi, luna aia parca zici ca e intr-un fel de eclipsa  :-D , nu se vede intreaga in ocular. Mareste ceva unealta aia a ta.
Eu vazusi inelele lui Saturn, am facut si poza. Ceva mic, un fel de litera  FI rotita, dar oricum extraordinar, pentru ca era ceva real si tangibil lucind in ocular, plus ca nu prea ma asteptam sa vad cu doar un binoclu si niste improvizatii. Am de fapt mai multe experiente reusite materializate ca si fotografii, dar momentan nu dispun de nici una, sunt pe niste CD-uri indisponibile acum. Tu Dreamy, nu ai vazut inele lui Saturn in perioada asta? (e-adevarat, trebuie sa te scoli dimineata...).
Constelatii..hmmm. stiu doar cateva, unele din alea mari sau reprezentative..cred ca sub 5  :|. Vezi ca acum iarna se vad Pleiadele ("Closca cu pui" parca popular), si am de gand sa le fotografiez inaintea ta  :-P. Si apare din ce in ce Orion, cu a sa nebuloasa, pe care am reusit eu odata sa imortalizez ceva mic acolo....dar, stiti cum este, experientele reusite personale, cat de mici, sunt deosebite!
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

adelinn

acu vreo 10 ani am vrut sa fac si eu un telescop tip Newton,dar ideea a murit in fasa.in rest,m-am multumit sa privesc cerul cu ochiul liber.cred ca recunosc si eu cateva constelatii mai cunoscute
eliminand imposibilul,ceea ce ramane,oricat de improbabil ar fi,constituie adevarul.Arhtur Conan Doyle

DepthOfField

adelinn, telescopul Newton parca e cel cu oglinda reflectoare, nu?
Dreamy, pana la urma ce model de telescop ai? zi-mi codul scris pe el, ca-l gasesc pe Internet. Sunt curios. Erau vreo 3 modele cu acelasi nume dat de tine, si difereau.

In seara asta, pe la 18 fara 3 minute, am vazut vreo 6-7 Iridium Flare!! Adica era un singur satelit (o steluta mica, de luminozitate uniforma si care mergea uniform, dar care cam la 21 secunde baga cate o licarire scurta si puternica. Pesemne ca era unul din satelitii aia "bezmetici", adica scapati de sub control, si care se rotesc haotic (si totusi uniform! - legea inertiei!) in jurul axei sale, si de-aia mai "baga" luciri de la razele soarelui reflectate de panourile solare, cand acestea, prin rotatia satelitului, ajungeau in pozitia corespunzatoare, periodic.. mi-amintesc ca mai povestise cineva pe forum de ceva similar.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

Dreamy

salut ciuciulete!!

telescopul este Tasco iar modelul 40-060660, D=60mm, F=800mm
se pare ca ai noroc de cer senin...eu nu prea :cry:

adelinn

da ciuciulete,ala e ...din tot proiectul a ramas....oglinda  :-D
eliminand imposibilul,ceea ce ramane,oricat de improbabil ar fi,constituie adevarul.Arhtur Conan Doyle

DepthOfField

Adelinn a spus:
Citatacu vreo 10 ani am vrut sa fac si eu un telescop tip Newton,dar ideea a murit in fasa
Citat...din tot proiectul a ramas....oglinda
ai facut totusi oglinda parabolica?
Te intreb pentru ca acum si mai mult timp :-P, am inceput si eu sa fac unul (detalii intr-o carte "Laboratorul astrofizicianului amator" sau cam asa, cumva aceeasi?)...Si chiar am slefuit ceva la oglinda aia (de 10 cm diametru, F~1800 mm) vreo cateva luni (cate putin in fiecare zi), mai era de finisat, eliminat erori si de argintat, si am ... spart-o  :cry: .... am apucat sa ma uit cu ea apeland la improvizatie (sprijinita cu chiu cu vai pe niste carpe/obiecte, ca nu aveam nimic, si umbland cu ocularul in mana prin zona focarului  :-D ) si am observat astfel soarele cu pete solare, si chiar si luna, desi nu reflecta decat slab, ca orice geam simplu. Se vedea misto, dar totusi avea una din erorile de sfericitate descrise in carte, si deci trebuia corectata..dar, cum spuneam, un ghinion teribil a pus capat experimentului.

dreamy, deci il ai pe asta: http://www.opticsplanet.net/tasco-800x60-luminova.html
merci.
Din cartea sus-mentionata, un obiectiv optic perfect poate distinge unghiular detalii calculabile de o formula pe care nu am uitat-o niciodata, pentru ca am folosit-o de mai multe ori, si anume
alfa = 12 / D
unde alfa este unghiul in secunde de arc ( stiti ca 1 grad = 60 minute = 3600 secunde de arc )
D = diametrul obiectivului in centimetri.
Deci Dreamy, obiectivul tau de 60 mm are o putere de separatie de 2 secunde de arc. Cu o putere de separatie de 5 secunde poti distinge clar inelele lui Saturn, deci... ce mai astepti?  :-P  (eu nu am avut obiective mai mari de 5 cm la dispozitie, deci teoretic si cred ca si practic m-am cam apropiat de 2,5 secunde de arc)
Si pentru ca mi-am regasit CD-urile cu experimentele mele, pun si eu una din pozele cele mai reusite cu luna... reamintesc ca am folosit improvizatii din binoclu, obiectiv foto demontat, si camera web la care i-am scos obiectivul sau, ramanad deci senzorul liber... plus calculatorul evident.)

LOL, in seara asta am mai vazut un iridium Flare, unul singur, dar l-am nimerit la fix, a fost unul clasic, de dat ca exemplu.. a lucit tare, si a durat destul de mult, peste 10 secunde...l-am observat inainte de a atinge stralucirea maxima, asa ca am avut timp berechet sa-l vad, si sa-i decelez si miscarea... dupa aia a revenit la stadiul de satelit obisnuit, o mica luminita ca o steluta destul de slaba care se misca pe cer...
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

adelinn

eliminand imposibilul,ceea ce ramane,oricat de improbabil ar fi,constituie adevarul.Arhtur Conan Doyle

Dreamy

hello everybody!!!

Pentru cei împãtimiþi de observaþii astronomice vã aduc în atenþie cã, în noaptea de 13-14 decembrie 2006, Pãmântul va trece printr-o zonã în care se aflã praf de la asteroidul-coemtã 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera particulele de praf se vor aprinde, lãsând o dârã luminoasã pe cer: steaua cãzãtoare.
Majoritatea stelele cazãtoare din perioada 7-17 decembrie par cã vin din constelaþia Gemini (Gemenii). Din acest motiv aceºti meteori se numesc Geminide.

Stelele cãzãtoare se observã fãrã instrument astronomic. Trebuie doar sã priviþi sus pe cer.

Va urez observare palcuta si va astept cu pareri propri despre fenomen.

Pentru mai multe detalii:http://www.astro-urseanu.ro/geminide.html

jackie28t


DepthOfField

#10
Pentru cei fara de somn dimineata devreme, puteti vedea o aliniere foarte stransa a 3 planete, Jupiter, Marte, Mercur dimineata cand se crapa de ziua...numai sa aveti cer senin in diminetile de 9 si 10 decembrie:

CitatPLANETARY ALIGNMENT: Set your alarm. Jupiter, Mercury and Mars are converging, and they can be seen in the eastern sky at dawn shining through the rosy glow of sunrise:


Photo details: Canon 300D, 135 mm lens, 1.3 sec, ISO 200.
Tunz Tezel took this picture from Bolu, Turkey, on Dec. 7th. It merely hints at what is to come in the mornings ahead. On Dec. 9th the three planets will form a tiny triangle about 1o wide. And on Dec. 10th, the best morning of all, Mercury and Jupiter will be less than 0.25o apart. The view through binoculars should be splendid. Don't miss it! Sky maps: Dec. 8 http://spaceweather.com/images2006/08dec06/skymap_north.gif , 9 http://spaceweather.com/images2006/09dec06/skymap_north.gif , 10 http://spaceweather.com/images2006/10dec06/skymap_north.gif , 11 http://spaceweather.com/images2006/11dec06/skymap_north.gif .

sursa: www.spaceweather.com
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

francis.dumas

sper sa fie senin.
de 3 zile in oras este ceata mai tot timpul :-(

Dreamy

lol ciuciulete...ce faci tu se numeste a pune "sare pe rana" :cry:...ceata ma deprima rau in ultima vreme...ce sa mai vedem de atata ceata..ceata seara, noaptea, dimineata, ziua iar...imi vine sa-mi vand telescopul :-(

...insa cum speranta moare ultima, trag nadejdie ca voi avea placerea sa vad macar ploaia de stele de saptamana viitoare :roll:

DepthOfField

sorry, nu vreau sa dau cu sare, ci sa informez..macar pe unul de aici care prinde o spartura in nori, sau locuieste in hawaii :-D
Una peste alta asta inseamna astronomia... RABDAREEEEEEEEEEEEEE

am asteptat vreo 10 ani de cand am aflat, pana am si vazut tranzitul lui Venus peste Soare din 8 iunie 2004 ... si am avut si noroc ca era senin.
Rezultatul modest dar totusi reusit in context,este acesta atasat (am folosit un binoclu cu care am proiectat imaginea soarelui pe o carcasa de calculator - eram la servici la ora aia -, si am fotografiat ansamblul cu un aparat digital "primitiv"). Venus e punctul negru din susul discului solar...si cand te gandesti ca Venus e cam tot atat de mare ca si Terra ....

Sa nu credeti ca eu sunt astronom amator... ash ... nici nu am instrument altul decat un binoclu... dar, mai ma uit pe cer si chiar incerc sa mai fac cate ceva cand si cand, chiar si apeland la improvizatii.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

DepthOfField

#14
Imi face placere sa impartasesc cu voi unul din experimentele cele mai reusite legate de petele solare... A fost o perioada cu multe pete solare. Am scos obiectivul camerei web si l-am montat improvizat la un teleobiectiv de aparat fotografic F=200mm  (deci cam un zoom de peste 20 x fata de obiectivul original al camerei web). Peste teleobiectiv am pus un filtru negru sa nu-i dau foc :-D senzorului camerei web, si am filmat (evident a trebuit sa mi-ajunga firul de la calculator pana la geam :-D) . Am facut asta cateva zile la rand, pentru a scoate in evidenta ROTATIA SOARELUI in jurul propriei axe (cam odata la 28 de zile daca nu ma insel). Unele chestii sunt mai usoare decat ai crede. Dar in general iti trebuie perseverenta.
Am pus cu rosu si imaginea soarelui din arhiva de pe www.spaceweather.com de la acea data. LOL, seamana :-D (la data aia habar n-aveam de acest site)
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm