Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Avioane antice

Creat de Skywalker, 30 Noiembrie 2005, 22:27:36

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

tzucka

In revista zoom au aparut niste relatari la aparatul de zbor patentat de Henri Coanda in 1938 in Romania si apoi alte doua patente in Franta, ca si desenele fascinante ale aparatelor de zbor

Arckadii

Da, astea se bazeaza pe Efectul Coanda...se numesc aerodine lenticulare...si intr-adevar functioneaza. Cel putin la scara mica.


Ark

Lone Ranger

Functioneaza si la scara mare - sau cel putzin au functzionat în timpul razboiului. Ma refer la faimoasele "OZN-uri ale lui Hitler", care, din relatarile martorilor oculari (piloti ai Luftwaffe) erau inspirate de ideile lui Coanda. Cel care le-a realizat era un inginer austriac, îmi scapa numele acum...

Anna

Citat din: Lone Ranger din  14 Martie 2008, 15:55:42
Functioneaza si la scara mare - sau cel putzin au functzionat în timpul razboiului. Ma refer la faimoasele "OZN-uri ale lui Hitler", care, din relatarile martorilor oculari (piloti ai Luftwaffe) erau inspirate de ideile lui Coanda. Cel care le-a realizat era un inginer austriac, îmi scapa numele acum...
Andreas Epp. Parca am mai scris eu mai demult de el p'aici. Nu gasesc acum mesajele  :-P

Cautatorul

#94
Citat din: adelinn din  18 Noiembrie 2006, 16:28:11
ca sa produci un anumit obiect,de zbor sa zicem,ai nevoie si de tehnologia necesara,ca sa nu mai punem la socoteala cunostintele necesare.materiale folosite in prezent sunt metalice,sau in cel mai rau caz la planoare,lemnul.nu ne referim acum la materiale de sinteza.ori...s-au descoperit desene ori reprezentari materiale,ale unor obiecte de zbor,dau nu s-a gasit nici macar un surub dintr-o fabrica care ar fi putut produce alce avion.asa ca,ori e vorba de incercari de a zbura cu sa zicem un fel de planoare construite din lemn,care ulterior s-a degradat si nu aveam de unde sa-i gasim ramasite,ori e vorba de simpla imaginatie a respectivilor.parerea mea

Citez de la:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Na%C5%A3ional_de_Istorie_a_Transilvaniei

"Unul dintre exponatele mai deosebite este un obiect metalic descoperit în 1973, în apropiere de Aiud. Acesta seamãnã izbitor de mult cu piciorul unui tren de aterizare, iar din analiza stratului de oxid alb-gãlbui care îl acoperã s-a tras concluzia cã acesta are o vechime 300-400. Pe lângã metalul principal, piesa conþine, în cantitãþi mici cupru, zinc, cobalt, zirconiu, aceste metale nefiind descoperite decât mult mai târziu decât vârsta obiectului."


Si un articol din evenimentul zilei:

Piesa extraterestra de la Aiud

Evenimentul Zilei - 15 dec. 2002
Duminica, 15 Decembrie 2002

Acum aproape doua decenii, in 1983, cercetatorul iesean Florin Gheorghita publica in cartea sa "Enigme in Galaxie" o informatie socanta: in 1973, la Aiud, la o adincime apreciabila, a fost descoperit un straniu obiect din aluminiu, probabil de provenienta extraterestra. Informatia a facut vilva atit in tara cit si in strainatate, dar exista o singura problema: obiectul disparuse, de parca ar fi reintrat in pamint! Timp de 12 ani, obiectul a fost doar o legenda care circula in sfera pasionatilor de fenomene misterioase. Dupa o investigatie demna de filmele cu detectivi, o echipa a fostei reviste "RUFOR" avea sa regaseasca obiectul, in 1995, la Cluj, in depozitul Muzeului National de Istorie al Transilvaniei.

Carari regasite si un obiect surprinzator

Povestea obiectului incepe in vara anului 1973, la o cariera de nisip de pe malul Muresului, la Aiud. Atunci, cupa excavatorului scotea la suprafata, de la o adincime de peste 10 metri, o bucata compacta, pietrificata, iar lucratorii ii anunta pe arheologii muzeului din localitate. Dupa ce acestia au indepartat crusta, nu mica le-a fost mirarea cind au descoperit un obiect metalic si citeva oase fosilizate (identificate ulterior ca fiind al unui rinocer linos, animal contemporan cu omul de Neanderthal). Obiectul metalic a luat calea Clujului. Dupa curatare s-a dovedit un artefact avind forma de talpa sau suport metalic, cu doua orificii (unul superior si altul posterior, aceasta din urma prezentind urme de filet). De asemenea, are doua brate posterioare, greutatea sa este de 2,3 kg si are dimensiunile de 205 x125 x 68 mm. A fost extrasa o carota care a fost analizata la Institutul de la Magurele. Rezultatul a fost surprinzator: obiectul este din aluminiu (89%), avind drept "ingrediente" cupru (6,2%), siliciu (2,84%), zinc (1,81%), staniu, zirconiu, cadmiu, nichel, cobalt, bismut, argint, galiu. La putin timp, si un institut de specialitate din Lausanne (Elvetia) a ajuns la acelasi rezultat.
In plus, specialistii elvetieni au adus noi detalii: in primul rind, compozitia nu este standard, fiind vorba de un aluminiu "moale". In al doilea rind, examinind obiectul, se poate lesne observa un strat gros, galbui, de oxid de aluminiu, dar se stie ca aluminiul se oxideaza greu, dezvoltind un asemenea strat protector in profunzime la o rata de citiva microni pe an. Prin datarea stratului de oxid gros, care face ca obiectul de aluminiu sa aiba un aspect "imbatrinit", specialistii i-au dat o vechime de minimum 300-400 de ani! De asemenea, nu trebuie omisa nici adincimea la care s-a gasit obiectul, nici stratul fosilifer extrem de vechi, pentru acesta stind marturie oasele de rinocer linos, vechi de aproape 20.000 de ani.
Rasfoind paginile unui manual de chimie, aflam cu surprindere ca aluminiul a fost descoperit in 1825 de H.Cr. Oersted, iar prelucrarea sa a fost posibila abia dupa lansarea productiei la scara industriala de curent electric si a descoperirii electrolizei (pentru intiia oara in 1883, la firma ALCOA, in SUA). Si celelalte metale din aliaj sint descoperite mai recent de 300 de ani: cadmiul in 1817, nichelul in 1751, bismutul in 1753, iar cobaltul in 1735. Pe scurt, daca aluminiul a fost utilizat doar de acum 120 de ani, cum poate fi datat obiectul de la Aiud la o virsta cuprinsa intre 300 si... 20.000 de ani? Aceasta intrebare adinceste enigma din ce in ce mai mult.

Ipoteze tulburatoare

Multi considera ca obiectul are o provenienta extraterestra. Ca un obiect non-terestru si-a pierdut un angrenaj care l-a trimis pe vesnicele pajisti pe bietul rinocer linos care pastea pe savana transilvana. Desi nu poate fi total exclusa, ipoteza ca piesa ar fi fost trenul de aterizare al acestui obiect este mai mult ca sigur improbabila, data fiind compozitia moale a aluminiului. N-au lipsit nici alte ipoteze nastrusnice: de pilda, ca obiectul ar fi un colt al cupei unui excavator. Dar cine a vazut o asemenea cupa facuta din aluminiu? Desigur, arheologii au fost pusi in dificultate: nu pot pune pe eticheta ca este paleolitic, dacic sau macar bizantin. Un lucru cert este ca obiectul de la Aiud este un artefact construit dupa metode ingineresti si ca cele doua orificii demonstreaza ca a facut parte dintr-un ansamblu mecanic. Cui a apartinut acest mecanism si la ce a folosit, ramin enigme de nedescifrat.
Din pacate, obiectul de la Aiud continua sa zaca in depozitul muzeului clujean. Abia anul acesta, asa cum a relatat si "Evenimentul zilei", obiectul a fost prezentat in cadrul unei expozitii temporare. Dar, stupoare! Dupa citeva zile, obiectul a fost retras. De ce si de catre cine, n-am reusit sa aflam de la angajatii muzeului. Cert este ca un asemenea exponat ar aduce mii de vizitatori de pretutindeni din lume. Decenii la rind s-a scris enorm despre obiecte metalice stranii descoperite fie in mine, fie in roci. Dar, de-a lungul istoriei, tuturor li s-a pierdut urma, iar singurul care exista este obiectul de la Aiud. Si este pacat ca acest artefact misterios, unic in lume, sa reintre in uitare."



Deci s-a gasit ceva totusi. Si asta doar la noi.

prometeus

      "Din pacate, obiectul de la Aiud continua sa zaca in depozitul muzeului clujean. Abia anul acesta, asa cum a relatat si "Evenimentul zilei", obiectul a fost prezentat in cadrul unei expozitii temporare. Dar, stupoare! Dupa citeva zile, obiectul a fost retras. De ce si de catre cine, n-am reusit sa aflam de la angajatii muzeului. "
  ------Probabil ca ulterior s-a descoperit ca obiectul fusese fabricat de industria socialista...
          Intre timp si ideile legate de trenurile de aterizare la ozn-uri au evoluat f.mult.