Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Marea Neagra - evolutii ecologice alarmante ?!

Creat de Xanadron, 29 Decembrie 2008, 13:27:44

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Xanadron

O tema, dupa mine, prea putin discutata/analizata. Aveti cumva informatii mai noi/mai complete?  :roll:
Iata un articol din "Libertatea" (care, rar, mai publica si altceva decit fete la pagina 5 :wink:) pe tema posibilei evolutii... alarmante a biotopului/compozitiei chimice a Marii Negre.
Dar si a posibilitatii utilizarii constructive a imensei resurse energetice reprezentate de hidrogenul sulfurat acumulat acolo in timp.
Totu-i sa nu explodeze taman cind oi ajunge si io, in fine, la mare, dupa ani buni de pauza... :D :D


"Marea Neagra este in prezent aproape de un dezastru ecologic, din cauza supraexploatarii resurselor, a procesului natural sau artificial de imbogatire cu materii organice si cu substante nutritive, dar si a deversarii de substante toxice', sustine un raport prezentat zilele trecute in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunita in sesiune la Strasbourg.

Despre ce este vorba? Specialistii UE considera ca se pescuieste prea mult in acest bazin marin, ca se deverseaza prea multe ape reziduale neepurate si, foarte important, nivelul hidrogenului sulfurat, un gaz toxic care poate exploda in contact cu aerul, a ajuns la cote alarmante. 'Intr-adevar, nivelul de hidrogen sulfurat creste incontinuu in adancurile acestei mari.

Se preconizeaza ca in urmatorii 30 de ani viata din Marea Neagra va disparea complet chiar si in zona Litoralului', ne-a spus dr. ing. Mihai Culcer, din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) din Ramnicu Valcea, responsabilul unui proiect care vrea sa evite aceste pronosticuri sumbre privind 'vecinul' de la est de Romania. Ideea de a folosi in scopuri economice acest gaz a aparut cu cateva decenii in urma. In anii ′70, statul roman a verificat informatia, in intentia de a folosi zacamantul in scopuri industriale. Ceausescu a comandat unei societati nipone o serie de teste. Japonezii spuneau ca echilibrul dintre apele de suprafata si cele de fund este unul fragil si ca la un cutremur major pot aparea curenti ascendenti care vor aduce gazul inflamabil la suprafata. Lucru extrem de periculos pentru tarile din vecinatatea marii.

'Ceausescu le-a cerut cercetatorilor romani sa studieze posibilitatea captarii hidrogenului sulfurat si a apei grele, care se gaseste si ea din belsug in adancurile Marii Negre. Intentiona sa construiasca un oras submarin, care, prin coloane de bazalt, sa extraga acest gaz si apa grea. Insa dezvoltarea tehnologica de atunci nu ne permitea sa facem acel lucru', ne-a spus prof. univ. dr. Ioan Stefanescu.

'Daca proiectul se va materializa, Marea Neagra ar putea deveni izvorul de energie electrica al intregii Europe, pe timp nelimitat, deoarece rezerva de hidrogen sulfurat este imensa, iar gazul toxic se formeaza necontenit in adancuri. Colaboram in acest sens si cu Turcia. Tehnologia este folosita cu succes in Statele Unite. In urmatorii doi ani va lua fiinta Centrul pentru Experimentarea Tehnologiilor bazate pe Hidrogen si Pile de Combustie, in colaborare cu institutii similare din Uniunea Europeana. Pe langa cercetare, acest centru vrea sa atraga investitori in domeniul tehnologiilor energetice bazate pe surse regenerabile, pe scurt, ecologice', a mai precizat directorul institutului, Ioan Stefanescu.

Cu sapte mii de ani in urma, Marea Neagra era un lac, izolat de Mediterana de un dig natural in dreptul Bosforului, ale carui ape erau cu 200 de metri mai jos decat oceanul planetar. In urma topirii ghetarilor, nivelul oceanului a crescut, iar presiunea a rupt digul dintre cele doua bazine marine. O patura de apa sarata, groasa de 200 de metri din Mediterana, a acoperit vechiul lac. A rezultat ceea ce vedem astazi: o mare, care la adancimi de peste 200 de metri, nu are viata, din cauza hidrogenului sulfurat, un gaz deosebit de toxic, produs de anumite bacterii din adancuri, care se poate aprinde in contact cu aerul."
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

criss

Nimeni,nu poate salva planeta.Ecologisti,primesc bani pentru a lupta cu,,poluatorii''...industria merge mai departe.Evolutia merge in paralel cu distrugerea mediului inconjurator,si cine va invinge,Dumnezeu stie.Referitor la acele zacaminte de hidrogen sulfurat din Delta...cu siguranta ca vor ramane acolo,atat timp,cat va dainui petrolul(motorul auto,de un secol nu a suferit mari schimbari)etc.

Xanadron

1. Cantitatile enorme de H2S aduse-n discutie nu-s acumulate in Delta, ci in Marea Neagra (de la 150-200 m adincime in jos, pina la 2.500 m). In plus, se pare ca stratul de apa de la suprafatza capabil sa sustina ecotopul marin (in fine, si dedesubt sint niste bacterii anaerobe) se subtiaza pe an ce trece...
2. Una din chestiunile pe care eram curios daca cineva o cunoaste mai bine e credibilitatea ipotezei "aprinderii" accidentale a numitului hidrogen sulfurat (in caz de cutremur, de ex).
3. Chiar nimeni sa nu poata salva Terra de dezastrul ecologic care se intrevede in ultima vreme?! :roll: Cam pesimista opinie, zau...
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

mm

CitatSpecialistii UE considera ca se pescuieste prea mult in acest bazin marin, ca se deverseaza prea multe ape reziduale neepurate si, foarte important, nivelul hidrogenului sulfurat, un gaz toxic care poate exploda in contact cu aerul, a ajuns la cote alarmante. 'Intr-adevar, nivelul de hidrogen sulfurat creste incontinuu in adancurile acestei mari.
Chestia cu explodatul hidrogenului sulfurat e o simpla "bomba de presa" ; daca natura hotaraste sa-l acumuleze n-o face, in mod sigur, pentru a produce niste explozii ci, din contra, pentru a echilibra niste balante numai de ea stiute. De unde stiu "specialistii" (cine-s aia?) ca s-a ajuns la un nivel critic? Cum au stabilit ei nivelul respectiv si in comparatie cu ce?
Se stie f. bine la ora actuala ca Marea Neagra a fost un lac, in urma cu 8000 de ani, inundat din Mediterana in urma coborarii nivelului zonei (fenomen ce se continua si azi prin coborarea constanta a campiei la vest de Galati-Braila, si vizibil prin insiruirea de lacuri de la Ianca la Movila Miresii, lacuri ce nu par sa apartina vreunei vechi albii de rau) . Chiar si Dunarea "urca" spre nord si face cotitura de 90 grade (plus inca ceva) spre dreapta (Cotul Pisicii zis) tocmai din cauza ca e nevoita sa se scurga catre acea adancitura mai intai si abia apoi catre mare. Regimul de functionare a oricarui lac e acumularea de mal si de gaze in malul respectiv pana la umplerea lui. Marea Neagra fiind un "lac extins" supus acelorasi reguli de evolutie nu are nimic extraordinar in asta decat eventual in presa noastra catastrofica aflata in continua "explozie de gogonate".
Citat'Daca proiectul se va materializa, Marea Neagra ar putea deveni izvorul de energie electrica al intregii Europe, pe timp nelimitat, deoarece rezerva de hidrogen sulfurat este imensa, iar gazul toxic se formeaza necontenit in adancuri. Colaboram in acest sens si cu Turcia. Tehnologia este folosita cu succes in Statele Unite.
Da, dar arzand hidrogenul sulfurat, pe langa energia calorica degajata, se degaja si bioxid de sulf in atmosfera, ceea ce e o prostie - sa depoluezi subsolul marii si sa poluezi atmosfera. Tehnologiile care merg "cu succes in state" produc necazuri tot mai mari in lume. Si de cand e Turcia (tot respectul pentru turcii de bine) o mare putere stiintifica in asemenea probleme ca "sa colaboram" , si cu ce institute de cercetare romanesti? (bine desfiintate postrevolutionar)?
Citat"Marea Neagra este in prezent aproape de un dezastru ecologic, din cauza supraexploatarii resurselor, a procesului natural sau artificial de imbogatire cu materii organice si cu substante nutritive, dar si a deversarii de substante toxice', sustine un raport prezentat zilele trecute in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunita in sesiune la Strasbourg.
Exprimarea aici e cel putin deficitara (daca n-ar fi intentionata spre obtinerea cine stie caror avantaje politice). Marea  Neagra nu e un dezastru ecologic, doar activitatea umana prost condusa poate fi. Si intrucat activitatea respectiva chiar ei o conduc .....
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

criss

Am tot respectul pentru voi.La multi ani,sa aveti un an mai bun!

Xanadron

#5
Multzam de lamuriri/detalii, mm!
Articolul cu pricina (cu deficientzele inerente) era doar un punct de plecare al discutiilor; si eu aveam dubii apropo de acuratetzea unor enuntzuri de-acolo. Nici nu mai aduc in discutie zvonistica  8-) legata de posibilitatea "aprinderii... dusmanoase" :-P de catre unii vecini ai Marii Negre (stim noi care ;)) in caz de rezbel etc s.a.m.d.

Teoretic totusi, cred ca n-ar fi imposibila (poate ca doar... nerentabila deocamdata din cauza costurilor implicate probabil de "ecologizarea" procesului arderii H2S) exploatarea resursei energetice deloc neglijabile reprezentate de hidrogenul sulfurat.
La multi ani criss, un An Nou de exceptie tuturor ! :)
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

mm

Exista procese tehnologice de transformare a bioxidului de sulf in acid sulfuric, mai exact, existau si in Romania dar au fost inchise fabricile respective. Caracterul innecacios al bioxidului de sulf il cunosc din copilarie deoarece m-am nascut langa o astfel de fabrica. Cu toate ca s-au depus eforturi importante, se pare ca o (mica) parte din bioxid nu intra in reactie pentru a se transforma in acid sulfuric desi se folosesc catalizatori de platina, scapand in atmosfera. Exista si ceva captatori electrostatici, se pare, a bioxidului "rezidual" dar f. scumpi. S-ar putea ca chimistii sa stie mai multe. Pana una-alta niste captatori solari sau eolieni ar fi de preferat.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

dbd

Genial articol, genial topic. O problema intradevar uitata, care iata Ceausescu avea o solutie inca deatunci....(nu-s simpatizant al acestuia)...
Nu putem face aici mai nimic...poate doar sa-i criticam pe cei care ar trebuie sa se ocupe de aceasta problema, sau pe cei care au 'ajutat' la cresterea hidrogenului sulfurat prin deseurile aruncate...dar, oare avem macar acest drept?
Daca tot se va extrage sper macar sa avem mintea necesara sa pastram acea apa grea cat si hidrogenul sulfurat pentru a furniza energie...

angellla29

#8
     Urmarind o emisiune interesanta astazi la OTV....nu numai comentarii despre nunta lui Borcea sau despre rochia lui Udrea...am ramas uimita de pericolul iminent care este la"o aruncatura de bat" de Romania.Mult mai exact acumularile de hidrogen sulfurat din Marea Neagra....De ce am trecut acest topic la Sectiunea NWO? Pentru ca dumneavoastra ca si mine stiti foarte bine de ce nu s-a vrut exploatarea acestei BOGATII NATURALE A ROMANIEI in scopuri pasnice si pentru poporul roman....Sa nu gasim scuze celor de la PUTERE ca nu au avut timp....au avut 20 de ani.....
       Pericolul iminent consta ca in orice minut poate fi o explozie catastrofala acolo....repet fie de natura  UMANA. fie naturala ..adica s-au "inghesuit" acolo milioane de metri cubi de gaz care pot exploda in orice moment mai ales la un cutremur sau la trecerea sa zicem a unei comete in spatiul cosmic in apropiere de Terra.... Deci stam pe o bomba la propriu si noua ne arde de tampeniile pe care le scoate Basescu si Boc si maine poimaine ne pomenim ca facem BUUUUUUUUUUUUMMMMMMMMMMM!!!!!
        Rusii au vrut sa foloseasca aceasta"bomba" in caz ca ar fi fost atacati de NATO....asta inainte de 1989....va dati seama ca eram sacrificati....Ceausescu, asa cizmar  cum era a angajat o  firma japoneza pentru prospectii..dar daca a venit "MAREA REVOLUTIE DIN DECEMBRIE" s-a dus totul pe apa Sambetei....Dar atunci ca si acum suntem la mana Guvernului Mondial si nu avem voie sa ne dezvoltam...DE MURIT DAAAAAAAAAAAA AVEM VOIE.....Asa practic murind ii ajutam sa isi duca planurile marsave la indeplinire.......stiti dumneavoastra care...acela cu numar cat mai mic de locuitori pe Planeta...Domnul Streinu se pare ca a anuntat de multe ori despre acest pericol...dar nimeni nu l-a luat in seama...Pai de ce sa discutam despre ceva care ne intereseaza???? Mai bine discurtam la televiziuni si in presa mai exact.... despre ce cadou i-a dat Becali lu' Borcea la nunta.....cati copiii din flori are nush' stiu ce vedeta....ce mai zice Iri si Monica....etc...Dar ce trebuie discutat este ignorat de presa si televiziuni sau mai bine zis ...platiti sa isi tina "ciocul" ..... De cine oare???? Ghiciti d-voastra...

Am aici un articol interesant....butonand astazi pe net l-am gasit...si doresc sa il impart cu d-voastra....

http://epochtimes-romania.com/news/2006/10/bomba-marea-neagra---5762

Xanadron

#9
Foarte interesanta tema, angellla29 (altfel n-as fi abordat-o si eu acum vreo 3 anisori ;))...
Propun deci moderatorilor "contopirea" postarii tale cu subiectul - absolut identic - deja existent aici:

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2281.msg39543.html#msg39543
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

angellla29

#10
Citat din: Xanadron din  31 August 2011, 19:42:54
Foarte interesanta tema, angellla29 (altfel n-as fi abordat-o si eu acum vreo 3 anisori ;))...
Propun deci moderatorilor "contopirea" postarii tale cu subiectul - absolut identic - deja existent aici:

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2281.msg39543.html#msg39543

Scuzati...chair nu am observat...rog domnii moderatori sa il "contopeasca" cu subiectul deja existent....Va multumesc!

Si s-a luat vreo masura domnule???? Sincer habar nu am avut pana in prezent...De cand accesez acest site...pot spune ca ma simt mult mai informata

angellla29

#11
Intentionat uitata as zice...

zana@M

Daca tot am dat peste acest subiect  unde s-a discutat foarte mult am sa adaug si eu ceva .Am dat peste un articol publicat in data de 14 09 2011
http://www.euranet.eu/rum/Programul/Programe-in-romaneste/Perspective-pentru-Marea-Neagra
Parlamentul European a adoptat o rezoluţie pentru a proteja speciile de peşte din Marea Neagră ameninţate de activitatea umană din zonă.
Mediul marin ar avea nevoie de mai multe decenii pentru refacerea echilibrului natural din urmă cu 50 de ani, dacă poluarea ar fi stopată şi resursele Mării Negre nu ar mai fi exploatate. Multe dintre ecosistemele marine în general şi ecosistemul Mării Negre în special sunt grav afectate de unele schimbări dinamice direct legate de pescuit, de schimbările climatice şi de poluare.

Odată cu intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, Marea Neagră e devenit parte din apele Uniunii Europene. Însă, spre deosebire de celelalte regiuni similare, Marea Neagră, un bazin închis ale cărui resurse sunt împărţite între şase state, dintre care doar două membre ale Uniunii Europene, nu beneficiază, încă, de planuri de gestionare a pescuitului, comune şi pe termen lung.
Turcia, Ucraina, Federaţia Rusă şi Georgia nu sunt membre ale Uniunii Europene şi, de aceea, cooperarea între aceste ţări şi România şi Bulgaria a fost întotdeauna foarte slabă .
Potrivit raportului, care a primit votul Parlamentului European, ar trebui creată o organizaţie regională de gestionare a pescuitului pentru Marea Neagră după exemplul organismului care există în Marea Baltică: toate statele cu ieşire la Marea Neagră, precum şi Uniunea Europeană, ar trebui să fie părţi contractante în această organizaţie. "Pentru prima dată, resursele Mării Negre vor fi incluse în reforma politicii de pescuit comune a Uniunii Europene", a precizat raportoarea Iliana Malinova Iotova, amintind că, în această perioadă, se determină care sunt nevoile bugetare ale regiunii Mării Negre ce vor trebui incluse în bugetul Uniunii Europene.
,,TU ESTI CAUZA IAR LUMEA ESTE EFECTUL ,SCHIMBA-TI IDEILE DESPRE LUME -SI LUMEA SE VA SCHIMBA,,

pacala

Se stia inainte de '89 despre acumularea de H2S din marea_neagra
H2S este ub gaz combustibil , concentratia pentru explozie este cunoscuta
Eu cred ca principalul pericol nu este explozia ( oricum efectele ar fi hilare asupra riveranilor ) ci tocmai ne-explozia :
- in concentratii mici se detecteaza olfactiv ( miroase a ,, oua clocite " - o buna sursa pentru experimentatori  :-D )
- cind concentratia creste se blocheaza senzorii din nas ( pute de-ti ia mirosu'  :| )
- este un blocat al hemoglobinei ( actiune asemanatore cu cea a nomoxidului carbonic produs de fermentatia mustului de struguri )
- modulul_G de la Rm-Valcea este statia pilot de punere la punct a tehnologiei de obtinere a apei grele in Ro ( de aici probabil asocierea apa_grea cu H2S din primul post )
- productia industriala a apei grele se face in RAAN Romog-prod linga Tr Severin ( instalatile sint mult mai mari , pentru productie industriala ) iar procesul ( simplificat ) este distilarea repetata a apei din Dunare in prezenta catalizatorului H2S care are ca rezultat cresterea treptata a concentratiei oxidului de deuteriu ( D2O , apa grea ) eliminind H2O .
- H2S nu este in volum mare ( tehnic asi putea aprecia cantitatea  :-D  ) insa interesanta este o poveste de prin anii de inceput ai producerii D2O ; in cazul unei avarii cu emisie de H2S pe linga victimele din curtea proprie a fost si un motociclist care a avut ghinionul sa treaca pe strada aflata la 50m de gardul fabricii
- H2S este mai greu decit aerul si daca nu este dispersat / diluat va ucide tot ce respira

tot ontopic
- prin '80-'81 la 2-3 m de tarm am gasit un calut de mare printre ierburi ( asta ca sa aveti un termen de comparatie pentru poluare )